Tony "Indian" Leenes

Wie is Tony Leenes

Tony "Indian" Leenes (1951), geboren en getogen Fries (Heerenveen), zat op zijn derde jaar al achterop bij zijn vader op de motor.

 

Zijn eerste motor was een Sparta met een Villiers blok eronder, 125 cc. Zelf aangepast en gebouwd. Hij onderscheidde zich van de massa, niet bewust, maar wilde altijd wat anders dan anderen. De term "LEBA" (Leenes Batavus) zal menigeen nog vers in het geheugen staan.

 

Net 17, nog geen rijbewijs, toerde hij al. Na een maand in de gaten gehouden te zijn, werd de Sparta à la Leenes kort na ingebruikneming door de politie inbeslaggenomen. Papa "Pake" Leenes legde hier nog een zwaardere straf op (vraag er gerust naar bij gelegenheid). Niets hield Tony tegen.

 

Ergens in het dorp bleek een oude Indian Chopper te staan. Deze bouwde hij om naar zijn stijl en wensen bij kennissen in de schuur. Hij haalde zijn rijbewijs en reed binnen no-time rond in Heerenveen; zijn passie voor Indians was een feit.

 

Zijn autorijbewijs haalde hij 5 jaar later, na drie keer gezakt te zijn. Argument: je rijdt erin als op een motor.

 

Na jaren magazijn chef geweest te zijn bij Volvo ("mijn magazijn was het beste in Europa en werd gebruikt als voorbeeld voor het hele bedrijf"), besloot Tony in 1989 volledig voor zijn passie te kiezen: het creëren en restaureren van Indians gecombineerd met onderdelenverkoop, onder andere op beurzen en in zijn winkel.

 

In 1999, Valentijnsdag, ontmoette Tony "Indian" Leenes op Texel Hennie, zijn huidige levenspartner en inmiddels net zo verknocht aan de Indian lifestyle. Anderhalf uur na de kennismaking was het al duidelijk dat deze ontmoeting zo heeft moeten zijn. Hennie "Hendee" Oldersma (1956) adopteerde naam "Hendee", een knipoog naar George Hendee, een van de twee oprichters van Indian Motorcycles.

 

Samen met hun twee katten, Nietes en Spooky, en honden Pekosha en Hiawatta, leven Tony "Indian" Leenes en Hennie "Hendee" Oldersma een leven waar velen alleen maar van kunnen dromen.

 

Waarom Indian Motorcycles

Motors bouwen, creëren en repareren zit Tony in zijn bloed. Als hij zijn artistieke kant niet kan benutten en zijn fantasie niet de loop kan laten gaan, hoeft het voor hem niet. Hij is anders dan anderen, zo ook een Indian Motor. Dat hij heilige huisjes omver trapt in de States hindert hem niet, Indian Motorcycles en alles met "Indian" boeit hem, laat hem niet los. Tony is Indian.

 

Begeleiding speciale projecten

Begeleiden van speciale projecten

Hij loopt er niet mee te koop dat hij mensen die wat minder te besteden hebben begeleidt. Het grote "Indian" hart van Tony Leenes blijkt uit zijn hulp aan speciale projecten, zijn medewerking en inzet blijven immer op de achtergrond.

 

Figureren in films

Tony "Indian" Leenes is te zien op reclame posters en in films, werkt mee aan televisieprogramma's en is in voor iets anders dan anders.

 

Nu en in de toekomst

"We plannen niets! We zien wel wat er op ons pad komt."

Zo uniek en uitgesproken als Tony in alles is, is hij ook op dit gebied.

 

Het leven van Tony en Hennie is druk. Naast het museum en zijn werkzaamheden in zijn atelier, reizen Tony en Hennie over de hele wereld.

 

Ze bezoeken beurzen in onder andere Duitsland, Zweden, Engeland, Italië, Slovenië en Denemarken. Daarnaast bezoeken ze praktisch ieder "treffen", zoals dat heet, van Indian fanaten. Dit internationale "treffen" is een belevenis op zich. Op een treffen verzamelen zich honderden Indian gepassioneerden en zijn zo'n 100 Indian Motorcycles te bewonderen.