Wie is Tony Leenes

Tony "Indian" Leenes

Tony "Indian" Leenes (1951), geboren en getogen Fries (Heerenveen), zat op zijn derde jaar al achterop bij zijn vader op de motor.

 

Zijn eerste motor was een Sparta met een Villiers blok eronder, 125 cc. Zelf aangepast en gebouwd. Hij onderscheidde zich van de massa, niet bewust, maar wilde altijd wat anders dan anderen. De term "LEBA" (Leenes Batavus) zal menigeen nog vers in het geheugen staan.

 

Net 17, nog geen rijbewijs, toerde hij al. Na een maand in de gaten gehouden te zijn, werd de Sparta à la Leenes kort na ingebruikneming door de politie inbeslaggenomen. Papa "Pake" Leenes legde hier nog een zwaardere straf op (vraag er gerust naar bij gelegenheid). Niets hield Tony tegen.

 

Ergens in het dorp bleek een oude Indian Chopper te staan. Deze bouwde hij om naar zijn stijl en wensen bij kennissen in de schuur. Hij haalde zijn rijbewijs en reed binnen no-time rond in Heerenveen; zijn passie voor Indians was een feit.

 

Zijn autorijbewijs haalde hij 5 jaar later, na drie keer gezakt te zijn. Argument: je rijdt erin als op een motor.

 

Na jaren magazijn chef geweest te zijn bij Volvo ("mijn magazijn was het beste in Europa en werd gebruikt als voorbeeld voor het hele bedrijf"), besloot Tony in 1989 volledig voor zijn passie te kiezen: het creëren en restaureren van Indians gecombineerd met onderdelenverkoop, onder andere op beurzen en in zijn winkel.

 

In 1999, Valentijnsdag, ontmoette Tony "Indian" Leenes op Texel Hennie, zijn huidige levenspartner en inmiddels net zo verknocht aan de Indian lifestyle. Anderhalf uur na de kennismaking was het al duidelijk dat deze ontmoeting zo heeft moeten zijn. Hennie "Hendee" Oldersma (1956) adopteerde naam "Hendee", een knipoog naar George Hendee, een van de twee oprichters van Indian Motorcycles.

 

Samen met hun twee katten, Nietes en Spooky, en honden Pekosha en Hiawatta, leven Tony "Indian" Leenes en Hennie "Hendee" Oldersma een leven waar velen alleen maar van kunnen dromen.